Claris lanserar en ny plattform: Claris Studio

Vi blickar in i framtiden

På ett välbesökt webbseminarium förra veckan tillkännagav Peter Nelson, VP of Engineering på Claris en stor nyhet. En ny plattform – Claris Studio – som kommer öppna upp helt nya möjligheter för oss som jobbar med Claris produkter. Det handlar inte bara om teknisk modernisering, utan om en utvecklingsplattform med helt nya möjligheter.

 

Så vad är Claris Studio?

Studio förenar de två huvudpelarna i Claris-plattformen sedan 2019 nämligen FileMaker Pro/Server och Claris Connect. Tekniken lovar en modern webbupplevelse för att bygga appar och arbetsflöden utan krav på programmering, så kallad Low Code. Det nya är att det blir en inloggning för att nå all din data oavsett var du befinner dig och vad du behöver komma åt. Från admin-delen i Claris Studio kan du styra arbetsflöden, förändring av ny och gammal data på flera olika sätt.

Med olika flöden kommer det bli möjligt att länka samman inmatningsformulär för att till exempel få processen att skapa en order eller registrera data på fältet att löpa smidigt.

Dashboards kommer kunna göra det möjligt att se data från olika arbetsflöde direkt i Pro-appen. På så sätt stärker Claris sin plattform genom tydlig integration mellan de olika produkterna.

Nytt är också att Claris nu gör det möjligt att designa formulär för större grupper av anonyma användare utan att dessa behöver ha enskilda licenser. Tänk till exempel på engångsregistreringar till ett evenemang eller möjlighet att samla in information för statistik baserat ett utskick till en grupp helt okända användare. Tidigare har vi varit tvungna att bygga detta via webbformulär i PHP eller likvärdiga webbspråk. Detta kommer inte försvinna, men vi får ett ben till att stå på för att få in relevant data till våra affärslösningar.

Claris Studio är fortfarande i sin linda och mer funktionalitet kommer att släppas under året. Vi kommer att fortsätta rapportera om detta varefter ny funktionalitet släpps.

För den orolige FileMaker-användaren så kan vi lugna er med att bakåtkompatibilitet har alltid funnits i Claris DNA och det finns en garanti för att befintliga applikationer kommer att fortsätta att fungera i den nya tekniken. En viktig grundpelare i detta nya utvecklingsverktyg är möjligheten att sömlöst utbyta data med Claris Studio i en traditionell FileMaker-miljö.

 

Vad händer med FileMaker?

Namnet FileMaker Pro fortsätter ett tag till men kommer sedan att ersättas av Claris Pro. FileMaker Go blir Claris Go och så vidare. ”FileMaker” har varit ett namn som funnits med länge och har hos vissa IT-avdelningar haft en något negativ touch. Vi på Square Moon tycker att namnbytet är ett bra steg framåt.

 

Vad händer nu?

  • Nu i maj 2022 fick vi begränsad tillgång till en förhandsvisning av Claris Studio. Detta är endast för specifikt utvalda Claris Platinum Partners.
  • Under maj och juni arrangerar Claris flera öppna webinars för att få ut ordet kring Claris Studio. För mer info, besök Claris hemsida på www.claris.com
  • Inom snar framtid kommer en ny release av nuvarande plattform som kommer få versionsnummer 19.5 och planen är att senare under året även släppa 19.6
  • Senare i höst 2022: Release av Claris Studio som en molnplattform. Inledningsvis i USA:s datacenter. Fokus i den första releasen ligger på formulär för insamling av data via anonyma användare.

Nästa steg

Stegvis kommer sedan Claris Studio lanseras i olika datacenter över hela världen
Det finns även plan för att göra en ”On premise”, dvs att man ska kunna installera Claris Server lokalt på en egen vald server, men något sådant releasedatum finns ännu inte.
Utöver detta utlovas ytterligare utökad funktionalitet i Claris Studio.

Under tiden står inte vidareutvecklingen av FileMaker stilla:

Version 19.5 kommer ut när som helst och inkluderar många hastighets- och stabilitetsförbättringar, en massa förbättringar, buggfixar + stöd för Ubuntu 20.04 och Nginx.
Version 19.6 kommer att möjliggöra scriptade transaktioner och grupphantering via Oauth + skalbarhet upp till 1000 samtidiga användare.

 

Ny licensmodell

I och med lanseringen av Claris nya plattform så kommer det även släppas en helt ny licensmodell. En av de mest betydande i den releasen är att det kommer släppas en gratis "fremium"-modell av Claris Pro. En licens där vem som helst kan få obegränsat arbete i Claris Pro och Claris Studio. Du kommer att kunna ladda ner Claris Pro gratis från webbplatsen och via Mac App Store.

Endast om du vill dela en lösning med andra användare måste du välja en betald licensmodell. Den modellen kommer att vara enklare än den är nu: det kommer att finnas 1 licens för åtkomst till alla produkter.

 

Vår sammanfattning

Vi ser mycket positivt på den nya inriktning som Claris nu tar i utvecklingen av vår favoritplattform. Vi tror den kommer gynna alla våra kunder och även oss själva i framtiden. En stark plattform tillsammans med en väldigt fin Community där vi har experter hos oss på Square Moon som finns tillgängliga för att göra det absolut bästa möjliga i varje projekt vi är delaktiga i.

Artikel

25 May 2022