Med FileMaker 19 tas ett stort kliv framåt

Med FileMaker 19 kommer några mycket efterlängtade funktioner som gör det ännu lättare att skapa kraftfulla lösningar. På Premium System tycker vi att detta är den viktigaste nya releasen på flera versioner då många av funktionerna kommer att revolutionera vad vi kan skapa och drifta med FileMaker. Här är de viktigaste anledningarna:

1. Stöd för JavaScript

Nu kan vi enkelt addera en hel värld av lätt tillgängliga JavaScript-bibliotek eller skapa anpassad JavaScript kod som kan interagera med din lösning båda vägarna mellan FileMaker och JavaScript. Detta kan spara hundratals utvecklingstimmar i vårt arbete och innebär att det blir betydligt enklare att addera funktionalitet. Exempel på tillägg som nu kan göras enkelt är interaktiva kalendrar, kartor, grafer, bildgallerier eller anpassade gränssnitt till ditt system. Klicka här för att se exempel fileMaker med JavaScriptintegration. Exempel från Mallverkstan, Claris och och Carafe.

https://www.filemakerbloggen.se
https://www.claris.com/blog
https://carafe.fm/bundle/

FileMaker 19

2. Add-ons, Tilläggsbibliotek

Claris öppnar nu FileMaker för att lätt addera färdiga moduler av funktioner till din lösning. Med dra-och-släpp teknik kan man på några sekundera addera funktioner som skulle ta många timmar att addera manuellt.
Genom att alla enkelt kan skapa moduler (Tillägg) av en funktion kommer utvecklingen av kraftfulla system nu gå ännu snabbare. Det kommer finnas både kommersiella add-ons och gratisversioner på Claris Marketplace för detta ändamål. Självklart kan du också skapa ditt eget bibliotek av add-on funktioner

3. Cards i WebDirect

Den sista pusselbiten är nu på plats för att skapa gränsnitt i WebbDirect som är så lika PC-klienten det går.
WebDirect innebär att du kan köra FileMaker direkt i din webbläsare och är en teknik som vi använder flitigt på Premium. Cardfönster används idag t ex. för att skapa wizards och formulär när nya poster skall skapas eller befintlig data skall ändras.

4. Addera artificiell intelligens i din lösning

Nu finns färdiga funktioner för att addera Apple Core ML maskininlärningsmodeller till ditt system. Typiska exempel för Core ML är bildigenkänning, OCR (textigenkänning) och rösttolkning. Detta kan även ske offline i en iPad eller iPhone. bildklassificering, sentimentanalys, objektdetektering och mer.

5. NFC kommunikation

Att läsa NFC taggar direkt i en FileMaker Go lösning är något vi har väntat på.
Exempel på användning är artikel- , biljett- eller maskinhantering där taggar kan appliceras för att automatiskt hitta en post i FileMaker. Typiska exempel hittar vi vid inventering eller maskinunderhåll. Snacka om automatiseringspotential när vi börjar leverera lösningar för detta.

6. Stöd för Siri genvägar

För alla användare av mobila lösningar med FileMaker Go går det nu att starta automatiserade funktioner i FileMaker med röstkommandon. Använd röststyrningen för att exempelvis dra igång sökning efter data eller att uppdatera något.

7. Drift på Linux-Server

Förutom på Mac och Windows kan FileMaker Server nu vara värd på Linux, ett industristandard OS, för hög tillgänglighet och tillförlitlighet. Våra tidiga tester på Premium visar att prestanda och priser för drift kommer att förbättras ytterligare. Aktuell Linux är CentOS 7.7.

FileMaker 19

8. Övrigt

  • Öppna en specifik databas vid start av FileMaker. detta kan spara ett klick vilket blir många på ett år…
  • FileMaker installeras alltid i 64-bitars format på både Mac och Windows

Så här säger Magnus Gandemo, Senior utvecklare på Premium om FileMaker 19.
– När tiderna blir tuffare och konkurrensen hårdnar kommer funktion och kostnadsbesparingar blir allt viktigare.
Vi är glada att FileMaker hjälper oss att ännu snabbare innovera och öka produktiviteten för våra kunder.
Claris öppnar nu FileMaker till det mest populära programmeringsspråket på planeten – JavaScript.
Räkna med att 19 versionen det kommer att revolutionera FileMaklerutvecklingen framåt.

Sammanfattningsvis

Claris senare års satsning på datautbyte via RESTful API och möjlighet till molndrift hos leverantörer som Amazon (AWS), och nu satsningen på förbättrat stöd för JavaScript och Machine Learning visar att investeringar i produktutveckling fortsätter att vara en framgångsfaktor. FileMaker håller jämna steg med utvecklingen i stort och visar gång på gång att man tar täten i den kategori av mjukvara som kommit att kallas Workplace Innovation Plattform. Mer om detta sista ämne kan du läsa här:
https://www.cnbc.com/2020/05/01/an-apple-business-you-dont-know-that-bets- on-big-coronavirus-growth.html
https://www.wired.com/story/new-startup-no-code-no-problem/

Rusa till uppgradering nu?

Som vanligt väljer vi att skynda långsamt om inte motsatsen är motiverad. Att låta en omgång barnsjukdomar i en ny version rättas är oftast en väl vald taktik för en stabil driftsmiljö. Filformatet i denna nya version är detsamma som för andra aktuella versioner, så en uppgradering av FileMaker-miljön till version 19 är inget omfattade projekt.

Från och med september detta år kommer endast version 18 och 19 vara de av Claris officiellt understödda.
Kör du FileMaker 17 eller äldre är det alltså dags att planera för en uppgradering i höst.

Har du funderingar kring vad allt detta innebär för dig? Slå en signal.

Mer information

Ring Jan Book på 0708-919171