Claris FileMaker Pro

Dagens FileMaker heter 2023!

Vad händer med FileMaker?

Det har varit mycket snack om Claris Studio och Claris Connect senaste tiden, men vad händer med FileMaker kanske vissa undrat. Undra no more. FileMaker 2023 är här!


Nytt namn, ny ikon

Folket på Claris har senaste åren medvetet och uttryckligen jobbat hårt för att anamma ett mer agilt arbetsätt. De går igenom vad man kallar en agil transformation. Vi märker det tydligt på områden som transparens och ett ökad fokus på återkoppling från användare. Med andra ord: Claris berättar vad vad man har på gång, hur man tänker och vilka planer man har och de låter oss partners ta del i, och komma med synpunkter på det löpande arbetet.

Men där det kanske märks mest är takten i vilken de släpper nya versioner av plattformen. Bara under de två år som följde releasen av version 19 har inte mindre än sju versioner av FileMaker släppts! Vi som har hängt med ett tag minns att det kunde dröja mellan ett och två mellan versionerna. Och däremellan bara tystnad och buggfixar. En märkbar och nödvändig utveckling! I och med denna senaste release vill man ruska om de användare därute som känt att version 18 kan väl inte ligga så långt från den där version 19 man pratar om. Men det är fyra sen 18 släpptes och i tech-världen är detta som alla vet en mindre evighet.

Samtidigt som man alltså döper den nya versionen till Claris FileMaker 2023 så uppdateras logotypen för FileMaker. Allt för att för att få oss alla att hänga med i utvecklingen av det senaste.

 

Så vad är nytt?

Helt ärligt som kommer du som dagligdags använder och jobbar i en FileMaker-applikation inte att sukta efter denna version. Funktionerna i denna release riktar sig i första hand till professionella utvecklare. De huvudsakliga anledningarna för dig att uppgradera kan sammanfattas som: Hålla takten med teknikutvecklingen. I denna version har många underliggande teknologier fått pigga up sig. Stöd på serversidan för ARM-processorer, Ubuntu 22 LTS och Java JRE är viktiga steg. På temat säkerhet kan vi nämna uppdaterade OpenSSL-bibliotek, ytterligare förbättringar av kryptering och fler möjligheter till autentisering via Active Directory.

Stabilitet, prestanda och buggfixar. Hundratals buggar har rättas i denna version och effektivare minnesallokering och uppdaterade komponenter för WebDirect ger båda prestandaförbättringar. Och inte minst: Nya verktyg ger oss som utvecklar nya möjligheter att lösa dina problem på nya, bättre och enklare sätt.

 

Detaljerna

För dig som mäktar med en runda tech talk kommer här ett axplock på nyheter i FileMaker 2023 som vi ser kommer att ge värde.

 

Transaktionsloggning

Med en trigger - kallad OnWindowTransaction - får vi nu möjlighet att enkelt fånga information i det ögonblick en post skapas, ändras eller raderas. Mycket användbart vid utveckling av sofistikerad loggning och vi tror också att detta kan bli ett bra verktyg att använda vid synkronisering av information med andra system och plattformar.

 

Möjlighet för ett script som kör på servern att höra av sig…

…eller “Perform Script on Server with CallBack”. Vi har sen tidigare haft möjligheten att avlasta det arbete som sker i en användarens dator genom att be servern göra jobbet (med Perform Script on Server). Fram tills nu kunde man antingen vänta på att denna process blev klar, och då ta del av resultatet eller låta bli att vänta och låta servern köra på utan återkoppling I FileMaker 2023 kan vi konfigurera en sådan server körning så att ett anrop tillbaka till klienten sker när processen är klar. En sk callback. Det gör att man slipper vänta vänta på reslutatet, men ändå kan få det tillbaka när servern är klar.

 

Bättre stöd för att skicka mejl med Gmail och Office 365

De stora spelarna för e-post (såsom Google och Outlook) har under senare tid börjat ställa högre krav på säkerhet och autentisering vid skickade av e-post. Med ett nytt tillval (OAuth 2.0) i dessa funktioner kan vi nu utan stökiga workarounds enkelt få till mejlfunktioner som funkar med Gmail och Office 365.

 

Stöd för sFTP

I det flitigt använda scriptsteget “Insert from URL” får vi nu inbyggt stöd för sFTP. Alltså den krypterade varianten av filöverföring via FTP. Detta kommer man vara glad för när man bygger flöden som inkluderar överföring av filer till andra system och plattformar.

 

Bättring koppling till Claris Connect

I FileMaker 2023 tillkommer ett scriptsteg som underlättar kopplingen till Claris: "Trigger Claris Connect Flow". Med hjälp av detta kan vi alltså mycket enkelt spara igång ett nytt flöde i Claris Connect.

 

Btw, Claris Connect har också fått en ny logo! Läs mer om detta verktyg för att enkelt skapa arbetsflöden för integrationer mellan olika appar och plattformar på https://www.claris.com/connect/. Och en sak till: Det finns en gratis-version av Claris Connect nuförtiden. Bara en sån sak.

 

Fler sätt att läsa QR-koder

Användningen av QR har gått från trams till vardag. Inte minst pga de användningsområden som seglade upp under pandemin för att undvika närkontakt. Vi har sen tidigare haft möjlighet att läsa QR-koder med kameran på iPhone/iPad, men nu kan vi från en fil som är lagrad i databasen utvinna innehållet i en QR-kod. Eftersom detta stöd nu finns i ordinarie klient och server krävs det inte någon telefon eller läsplatta och vi kan därmed t ex enkelt koppla ett lagrat dokument till en post i databasen. Leta efter funktionen ReadQRCode()

 

Kompatibilitet

Värt att hålla ett öga på är hur FileMaker 2023 är kompatibelt. Det gäller både inom plattformen och i förhållande till ditt operativsystem.

FileMaker Pro 2023 kan användas på:

  • macOS Monterey eller senare
  • Windows 10 eller senare

FileMaker Server 2023 är kompatibel med

  • macOS Monterey eller senare
  • Windows Server 2019 eller senare
  • Ubuntu 20 eller senare (AMD och ARM)

Inom plattformen finns bakåtkompatibilitet ner till version 19.4. Detta gäller på båda hållen. Med andra ord: En FileMaker 2023-klient kan inte ansluta till en server som kör lägre version än 19.4 och omvänt kan FileMaker Server 2023 inte användas med klienter äldre än 19.4.

 

Mer att konsumera



Nyhet

02 May 2023